Tomatová polévka z čerstvých rajčat

by Jona

Dlouho předlouho tu nebyl žádný recept, a hádejte co teď dělám furt, když máme volno? Jaja, vařím 👩🏻‍🍳 Tak pokud jste taky někde, kde rajčata dozrávaj později a máte doma něco na zpracování, tahle polévka je děsně fajn! 🍅

Polévka je:

  • bez cukru
  • bez lepku (a bez náhražek mouky)
  • vegetariánské
  • veganská (pokud ji neozdobíte parmazánem)
  • low carb 
  • vhodná v rámci Whole30

Ingredience
– 1 kg rajčat (+ olivový olej a lžička sušených italských bylinek)
– olivový olej
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– hrst čerstvé bazalky/lžička sušené
– 1/2 hrsti čerstvého oregana/půl lžičky sušeného
– sůl, pepř
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Rajčata nejprve oloupeme – je to jednoduché, když dostanou teplotní šok. Omytá je dáme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme minutu stát. Poté vodu slijeme a na rajčata pustíme ledovou vodu z kohoutku. Pak rajčata po jednom vyndáme, nožem vykrojíme „bubáka“ a zprostředka snadno nožíkem sundáme slupku. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oloupaná rajčata opečeme. Troubu předehřejeme na 220C, plech vyložíme pečícím papírem. Rajčata pokrájíme na půlky a dáme řeznou stranou navrch. Zakapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme sušenými bylinkami. Vložíme do trouby na cca 10 minut, nečekejte rajčata do černa spálená, jen se na povrchu trochu zatáhnou. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
A jde se kompletovat polévka. 
V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zhruba dvě minutky smažíme. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, bylinky a ještě minutku opékáme. Pak přidáme rajčata a zalijeme vodou (podle potřeby, cca 300 ml). Vaříme na menším plameni asi dvacet minut. Teplá je sice raz dva, ale je lepší nechat ji pořádně odpařit, klidně i na půlku – má pak výraznější a šťavnatější chuť. Pokud se rajčata vařením nerozpadla, pomixujem ještě tyčovým mixérem a máme hotovo. Servírovat můžeme s parmazánem, nebo čerstvými bazalkovými lístky. Dobrou chuť! 

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá cookies. Pokud s použitím souhlasíte, klikněte na tlačítko přijmout. Přijmout Více