Michal mrkváče miluje, já jsem jim dlouho přicházela na chuť, ale nakonec jsem jim taky propadla. Dřív jsem fandila verzi s cukrovou polevou, ale po lednovém Whole30 a celkově pár měsících bez cukru jsem teď v tom množství poněkud střídmější a vytvořila jsem si odlehčenější verzi. Množství 150 g cukru na celý dort, který pokrájíte na 8-12 kousků, podle toho jak velké porce servírujete, mi přijde na dezert naprosto v pořádku. Samozřejmě můžete ještě ubrat, pokud plánujete jíst dort ve dvou, nebo dokonce sami.
Ingredience
Korpus
- 3 vejce
- 150 ml slunečnicového oleje
- 100 g drcených vlašských ořechů
- 250 g najemno strouhané mrkve
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- 175 g hladké mouky
- ½ sáčku (6 g) kypřícího prášků
- ½ sáčku (6 g) jedlé sody
- lžička sušeného mletého zázvoru
- lžička citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
Krém
- 250 g mascarpone
- 250 g odtučněného tvarohu
- 50 g cukru moučka
Kompletace
- korpus
- marmeláda
- krém
- borůvky
- vlašské ořechy
Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia (pečení z obou stran).
Vejce, olej, ořechy, mrkev, cukr a vanilku smícháme ve velké míse. V menší misce smícháme mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, zázvorem, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Do tekuté směsi postupně vmícháme moučnou směs. Formu na dort vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto, zarovnáme. Pečeme cca 60 minut, po hodině kontrolujeme špejlí.
Mascarpone, tvaroh a cukr vložíme do nádoby a vyšleháme v krém.
Korpus necháme vystydnout v pečící formě, poté uvolníme. Korpus vyjde vysoký, ale to je naprosto v pořádku, prokrojíme ho totiž na půl. Spodní stranu sundáme z pečicího papíru a přendáme na talíř, natřeme marmeládu a větší vrstvou krému (dvě třetiny celého množství). Na krém opatrně položíme druhý korpus, potřeme zbylým krémem a ozdobíme borůvkami a ořechy.
