Pořádnej mrkvovej dort

by Jona

Michal mrkváče miluje, já jsem jim dlouho přicházela na chuť, ale nakonec jsem jim taky propadla. Dřív jsem fandila verzi s cukrovou polevou, ale po lednovém Whole30 a celkově pár měsících bez cukru jsem teď v tom množství poněkud střídmější a vytvořila jsem si odlehčenější verzi. Množství 150 g cukru na celý dort, který pokrájíte na 8-12 kousků, podle toho jak velké porce servírujete, mi přijde na dezert naprosto v pořádku. Samozřejmě můžete ještě ubrat, pokud plánujete jíst dort ve dvou, nebo dokonce sami.

Ingredience

Korpus

  • 3 vejce
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 100 g drcených vlašských ořechů 
  • 250 g najemno strouhané mrkve
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • 175 g hladké mouky 
  • ½ sáčku (6 g) kypřícího prášků
  • ½ sáčku (6 g) jedlé sody
  • lžička sušeného mletého zázvoru
  • lžička citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 50 g cukru moučka 

Kompletace

  • korpus
  • marmeláda
  • krém 
  • borůvky
  • vlašské ořechy

Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia (pečení z obou stran).

Vejce, olej, ořechy, mrkev, cukr a vanilku smícháme ve velké míse. V menší misce smícháme mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, zázvorem, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Do tekuté směsi postupně vmícháme moučnou směs. Formu na dort vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto, zarovnáme. Pečeme cca 60 minut, po hodině kontrolujeme špejlí. 

Mascarpone, tvaroh a cukr vložíme do nádoby a vyšleháme v krém. 

Korpus necháme vystydnout v pečící formě, poté uvolníme. Korpus vyjde vysoký, ale to je naprosto v pořádku, prokrojíme ho totiž na půl. Spodní stranu sundáme z pečicího papíru a přendáme na talíř, natřeme marmeládu a větší vrstvou krému (dvě třetiny celého množství). Na krém opatrně položíme druhý korpus, potřeme zbylým krémem a ozdobíme borůvkami a ořechy.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá cookies. Pokud s použitím souhlasíte, klikněte na tlačítko přijmout. Přijmout Více