Mrkvovo-zázvorový krém s jablíčkem

by Jona

Pár z vás ho už poptávalo, na starým blogu taky býval, ale teď tady máme 2.0 verzi (reálně asi tak v5.04 tbh), a ta je vždycky lepší. Kdysi jsem tuhle polévku vymyslela pro babičku, která miluje zeleninovky a dneska jsem ji po nějaký době zas vařila, když jsem u ní byla na návštěvě. A zas mi prošla 🙂 Trik s jablíčkem jsem odkoukala tuším v Incruenti, a pokud jíte ovoce, dejte si ho tam, fakt to udělá půlku dojmu. A bez dalšího otálení, jdem na recept. Množství je na cca 4 porce, upravujte podle libosti.

  • lžíce ghí
  • 1 cibule, na kostičky
  • 1 stroužek česneku, na plátky
  • kus zázvoru (můj byl cca na délku dlaně, asi 2 cm široký), nadrobno nakrájený
  • 1 kg mrkve, na půlkolečka
  • sklenička (nebo 2) zeleninového vývaru
  • 400 ml plechovka kokosového mléka (můžete použít jakékoliv, ale tučnější lepší)
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1 jablko na ozdobu (nemusí být)

V hrnci rozehřejme ghí, přidáme cibulku, zázvor, česnek a osmahneme dozlatova. Přidáme mrkev a ještě asi minutku za stálého míchání opékáme, potom zalijeme skleničkou vývaru. Přidáme kokosové mléko (celou plechovku, tedy tuk i vodu) a vaříme pod pokličkou asi 10-20 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Podle potřeby přidáváme případně další skleničku vývaru, abychom měli polévky dostatek a mrkev byla celá ponořená ve vodě.

Potom stáhneme z ohně, rozmixujeme, přidáme koření a zamícháme. Pokud nám polévka přijde moc hustá, můžeme i teď přidat vývar a jemně ji naředit. Ještě na chvíli vrátíme zpět na plotýnku a asi minutku dvě provaříme se vším kořením. Dosolíme podle chuti (většinou spíš víc, mrkev je dost sladká).

Mezitím nakrájíme nadrobno jablíčko (babičce jsem ho nejdřív oloupala). Krémovou polévku  servírujeme s čerstvým, nepovařeným jablíčkem.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá cookies. Pokud s použitím souhlasíte, klikněte na tlačítko přijmout. Přijmout Více